Migratie van de Monarchvlinder, Feiten over de Migratie van de Monarchvlinder

Feiten over de Migratie van de Monarchvlinder

Overwinteren Monarchvlinders?

Wanneer we het hebben over natuur in Noord-Amerika, denken we aan drie verschillende landen: de USA, Canada en Mexico: Elk met hun eigen fauna. Ook al kennen deze landen elk hun eigen fauna, zijn er diersoorten die in al deze landen voorkomen. Een daarvan is de Monarchvlinder. Deze vlinder maakt een lange reis vanuit Canada naar West Mexico: de Migratie van de Monarchvlinder.

De vlinders kunnen 9 maanden of ouder worden, wat hen doet behoren tot één van de insecten met de langste levensduur ter wereld. Dit ´lange´ leven maakt het mogelijk om de trektocht vanuit Canada te volbrengen en hun levenscyclus te voltooien.
Migratie van de Monarchvlinder, Feiten over de Migratie van de Monarchvlinder

De Monarchvlinder migreert om twee redenen:

 

  • Ze kunnen de koude winter in Noord-Amerika niet overleven, dus maken ze een 2.500km lange tocht naar Mexico
  • Eenmaal in Mexico, vinden ze hun verblijplaats in de bossen. De rupsen kunnen zich hier voeden van de Oyamel bomen, terwijl de volwassenen overwinteren.

Migratie van de Monarchvlinder, Feiten over de Migratie van de Monarchvlinder

Waar verblijft de Monarchvlinder gedurende de wintermaanden?

 

Een zeer bijzonder feit is dat de Monarchvlinders elk jaar weer terugkeren naar dezelfde bomen. Dit terwijl het elk jaar weer andere Monarchvlinders zijn! Wat hier precies de reden voor is is tot vandaag de dag nog steeds een raadsel.

 

Normaal gesproken start de Migratie van de Monarchvlinder in October. Het hangt echter af van de temperatuur in Noord-Amerika. Wanneer het eerder koud wordt, zullen de Monarchvlinders bijvoorbeeld eerder vertrekken.

 

De Monarchvlinders zijn de enige insecten die in de winter afreizen naar een warmer land om te overwinteren. Ze verblijven in de staat Michoacan in Mexico.

Migratie van de Monarchvlinder, Feiten over de Migratie van de Monarchvlinder

Behoud van de natuur

 

De Oyamel bomen, waarin de Monarchvlinders overwinteren, zijn vele jaren omgehakt. Het hout van deze bomen werd onder andere gebruikt voor de wegenbouw. Vandaag de dag, gebeurt dit gelukkig veel minder. Het is belangrijk dat de bossen behouden blijven, inclusief de Oyamel bomen, zodat de Monarchvlinders jaarlijks de kans hebben om te overwinteren in Mexico.

 

Wij van EcoColors vinden het belangrijk om deze boodschap op mensen over te brengen. Wij willen met onze tours naar de reservaten laten zien hoe belangrijk dieren zijn voor het ecosysteem en bewustzijn creeëren. Met elke tour, zo ook met deze, kun je daadwerkelijk wat leren over de cultuur en geschiedenis van Mexico.

Leave a Reply